petak, 15. svibnja 2009.

Nove posude za nov život biljaka

Sada je idealan trenutak za presađivanje vaših ljubimica iz manjih u veće posude budući da se biljke još uvijek nalaze u fazi mirovanja, ali su tik pred kretanje vegetacije. Čim vegetacija krene, biljke će započeti svoju fazu intenzivnog rasta pa će im trebati više prostora u novoj posudi kao i hrane
Zima je na odmaku. Temperature zraka sve su više. A i dan je sve duži. Možda nas zaskoči još poneki buran i iznimno hladan dan, ali sigurno neće više biti onako kao što je bilo do prije dvadesetak dana. Po svemu se vidi da će uskoro proljeće. Jedino su učestale pojave gripe znak da zima traje, ako nikako drugačije onda bar kalendarski.
I biljčice u vrtu i u kući kao da osjećaju skoro buđenje. Poneke odbacuju staro lišće, neke već tjeraju usamljeni pup, a u vrtu je procvala prva visibaba. Nakon nje krenut će i ljubičice pa šafrani. A onda će se dogoditi novo proljeće.

Vrijeme je za veće posude
Sada je idealni trenutak za presađivanje vaših ljubimica iz manjih u veće posude budući da se biljke još uvijek nalaze u fazi mirovanja, ali su tik pred kretanje vegetacije. Čim vegetacija krene, biljke će započeti svoju fazu intenzivnog rasta pa će im trebati više prostora u novoj posudi kao i hrane. Na tu potrebu će ukazati izbijanje žilica kroz posudu kao i brzo istjecanje vode kroz rupice na njenom dnu. Ukoliko osjetite neugodan miris iz lonca ili primijetite znakove pobolijevanja biljke, također ju presadite bez odlaganja.
Biljke koje brzo rastu mogu biti u nesrazmjeru s postojećom posudom pa će se prevrtati i uzrokovati oštećenje lišća ili cvijeta. I takve biljke presadite bez odlaganja. Brzi rast pojedinih vrsta biljaka uvjetovat će čak dva presađivanja godišnje dok će biljke koje sporije rastu trebati presaditi jednom u dvije do tri godine. Biljku u cvatu nije uputno presađivati, stoga pričekajte da cvatnja prestane pa onda prionite na posao.
Brz i zdrav rast biljaka prvenstveno možete zahvaliti kvalitetnom supstratu u kojem se biljka nalazi, on optimalno zadovoljava potrebe za hranjivima pojedine biljke. Budući da se u trgovinama nalazi široka paleta supstrata, moramo biti oprezni pri odabiru. Neka najniža cijena ne bude jedini razlog odabira pojedinog humusnog supstrata.

Pažljivo pri odabiru supstrata
Ako vaša biljka pripada određenoj skupini (npr. bilje izrazitog cvijeta, četinjače, azaleje) odlučite se radije za supstrat namijenjen dotičnoj skupini bilja. Naime, svaka vrsta ima točno određen omjer mikro i makro hranjiva koji joj idealno odgovara u tlu isto kao i pH (kiselost) tla. Stoga će u takvom supstratu brže i kvalitetnije rasti i razvijati se. Većina supstrata je smjesa crnog i bijelog treseta kojem su dodana odgovarajuća hranjiva za početni rast biljke.
Ako imate veći broj biljaka koje valja presaditi, nemojte pribjeći korištenju vrtne zemlje jer ona sadrži veći broj sjemena korova koji će zagušiti vašu biljku, a sasvim sigurno ne sadrži hranjiva optimalna za uzgoj sobnih biljaka. S izuzećem, možete ju koristiti za presađivanje vrtnih biljaka koje držite u loncima pod uvjetom da nije preteška (tj. bogata glinastim česticama) jer će spriječiti otjecanje vode i pospješiti truljenje biljke. Takvu vrtnu zemlju pomiješajte s tresetom i pijeskom u omjeru 7:3:2 i dobit ćete dobru osnovu za sadnju bilja.
U loncima ponekad držimo vrtno bilje ako želimo vrt približiti terasi ili drugom dijelu kuće, pogotovo ako je dotično bilje osjetljivo na niske temperature pa ga je moguće u zimskim mjesecima spremiti na zaštićeno mjesto. Takav je slučaj s, na primjer, agrumima, tropskim biljem i sl.
Za uspješno presađivanje trebat će vam nove posude, nova zemlja (supstrat, humus) i alat za presađivanje (škare, motičica, nožić). Prilikom presađivanja biljku očistite od suhog i oštećenog lišća, trulog i oštećenog korjenja i ocvalih cvjetova. Ukoliko uzgoj biljke zahtjeva dodatno orezivanje (npr. bonsai), rez obavite prije presađivanja da biste smanjili šok za biljku.
Odaberite posudu koja je svega broj veća od one u kojoj je biljka sada posađena. Presađivanje biljke u preveliki lonac uzrokovat će pojačani razvoj korijena pa će nadzemni dio zaostajati u rastu.
Na tržištu danas postoji mnoštvo posuda raznih veličina, oblika i materijala, a koju ćete odabrati ovisi o vašim afinitetima, ali i karakteristikama biljke. Biljke iz tropskih područja i egzotičnog oblika dobro će pristajati u pletenim posudama od pruća dok će tradicionalno bilje najbolje doći do izražaja u starinskim glinenim posudama.
Osim navedenih, biljke možemo saditi i u žardinjere, čaše, koru drveta, stari crijep, plastične ili keramičke posude i bačve, u stvari u sve što s gornje strane ima rupu u koju se može utisnuti biljka. Posudu odabiremo prema vrsti biljke, ali i namjeni i mjestu na kojem se nalazi kao i o efektu koji želimo postići. Neke se uklapaju u postojeći namještaj, ali i izražavaju našu osobnost i kreativnost. U istu posudu možete posaditi više raznih biljaka vodeći računa da imaju iste ili približno iste prohtjeve za suncem, vodom i temperaturom. Pazite, također, da ne budu različite robusnosti jer će u tom slučaju jača biljka nadrasti slabiju i uzrokovati njen zastoj u rastu, a u konačnici i ugibanje.
Poštujući gore navedeno vaše će biljčice spremno dočekati još jedno proljeće, a vi ćete i ove godine s ponosom pokazivati zdrave i lijepe primjerke na svojoj prozorskoj dasci ili terasi. Svaka biljka je priča za sebe pa ćete pažljivim odabirom supstrata kao i vremena presađivanja doći do najboljih rezultata. Zato svakoj biljci pristupite pojedinačno da biste dobili maksimum od njene ljepote za ljepotu vašeg doma.
Svako presađivanje je šok za biljku

Kako je svako presađivanje šok za biljku, neka postupak bude brz i što manje traumatičan. Biljku odvojite od postojećeg lonca oštrim nožem, nježno ju okrenite i izvadite lupkajući po dnu lonca vodeći računa da što više zemlje ostane u bali. Kako biste si olakšali taj dio posla vodite računa da zemlja ne bude ni previše suha ni prevlažna.
Ukoliko biljka teško izlazi iz glinenog lonca, možete ga razbiti, a krhotine upotrijebiti za drenažu na dnu nove posude. Ako je stara posuda plastična, olakšajte si vađenje upotrebom oštrih vrtnih škara ili nožića kojim ćete prorezati posudu i omogućiti vađenje neoštećene biljke.
Korjenovu balu nježno razrahlite da biste pospješili aktivaciju korijena i postavite ju u novu posudu na istu dubinu na kojoj je i prije bila. Posudu zatim ispunite supstratom i utisnite ga rukama popunjavajući sve praznine da biste istisnuli zrak iz zone korijena. Supstrat će zadovoljiti potrebe biljke za početnim rastom. Nakon dva do tri mjeseca potrebno je nastaviti s prihranom na uobičajen način. Većim biljkama koje je teško izvaditi iz posude dodajemo svježi supstrat na površinu posude. Biljke odmah po presađivanju obilno zalijemo i pustimo da višak vode otječe nesmetano iz lonca u podmetač koji smo postavili pod biljku. Suvišnu vodu iz tanjurića odmah odlijemo da ne bi uzrokovala truljenje korijena. Biljku nekoliko dana držite podalje od direktnih sunčevih zraka da bi se privikla na novonastalu situaciju.

Nema komentara:

Objavi komentar