petak, 27. ožujka 2009.

101 razlog za sreću

ImageOvo je priča o jednoj velikoj ljubavi - o mojemu vrtu i cvijeću. Nalazi se oko obiteljske prizemnice, veličine je oko 300 četvornih metara, u položaju istok-zapad, na ravnom terenu, zaštićen od sjevernog i istočnog zimskog vjetra. Svakog dana u godini u mojem vrtu je lijepo i dinamično. Nešto niče, nešto cvjeta, plodi ili se samo zeleni. Nekad sam u struci bila radoholičar, danas sam u mirovini cvijećeholičar - ovisnica o uživanju u vrtu i cvijeću. Sadašnji prostor oko kuće uređujem 5 godina, koncepcijski, sa željom i namjerom da na relativno malom prostoru uzgojim neke egzote, i biljke s mediterana ili iz drugih zemalja koje su rijetke u zagrebačkim vrtovima. Mislim tu na ginko, albiciju, poincijanu, očenašicu, smokvu, punicu, juke, dature - dakle od Japana do Meksika i Havaja. Pišući ovaj članak nabrojila sam 101 vrstu u svom vrtu i to bez varijateta. No, dopustite mi da vam predstavim četiri godišnja doba u vrtu mojih ljepotica. Snimke su iz rujna 2005. g. i mnoge su cvjetnice već ocvale.

ImagePROLJETNI BAL
Još u jesen presličica svojim listićima najavljuje plave proljetne cvjetove, a topljenjem snijega dolaze jaglaci i visibabe, bergenia, ljubice, šafrani, zumbuli, narcise, tulipani, forzicija, jorgovan (bijeli, trodupli, sjećate se filma i Jeanette MacDonald?), mahonija, maćuhice, trešnje, pa turski klinčići i makovi, potočnice, srdašce, pakujac...

ImageLJETNA CVJETNA HALJINA
Od majke sam naslijedila nekoliko grmova i stabala starih 40 godina -hortenziju, jorgovan, trešnju, hostu, juku, forziciju i grmove ruža Elizabet. I danas uspješno rastu i cvatu, otporni su na sve bolesti.
Svake sam godine ponešto uzgojila, kupila ili dobila: japansku trešnju, japanski javor, ginko, atlantski cedar, smokvu, čempres, juke, bršljane, hibiskuse, punicu, tekomu, albiciju, poincijanu, vajgeliju, pucalinu, ruže-čajevke i penjačice, pampas travu, dature, očenašicu, lavandu, ružmarin, oleander, passifloru...
Svakoga jutra sunce otvara cvjetove dragoljuba, različka, tradeskancija, prkosa, hemerokalisa, perunika i irisa, datura, pelargonija, runolista, zantedeskija (kala), vajgelije, pucaline, tekome, hibiskusa, artičoka, ivančica...
Cvate rožac, obalna babosvilka, čuvarkuća, mnoge pokrivačice tla i sedumi u kamenjaru, euforbie, klorofiti...
Presadnice ukrasnog kelja, mošusne kadulje i rabarbare čekaju prve kiše u rujnu da ih presadim na njihova buduća “prijestolja”.

ImageUPORNI UDVARAČI
Neke su bijlke lijepe tijekom cijele godine, a u jesen je posebno atraktivno zelenilo američke agave, hedere, adama, aloe vere, tustika i kaktusa, čuvarkuća, žednjaka, japanskog javora, ukrasnog kelja...
Doba je berbe smokava, malina, tikvica, matovilca, radiča, a bit će i blitve, rabarbare i artičoka iduće godine.
Tu su i ljekovite biljke: ruta, matičnjak, medvjeđi luk, lavanda, ružmarin, crni korijen, bosiljak...

ImageSPAVAJUĆI PUPOVI I ZIMZELENI SNJEGOVIĆI
Jesenje magle i prvi mraz presele moje biljke u posudama u toplinu kuće i podruma. U vrtu se sva ljepota povuče u gomolje i pupove i kao Trnoružica spava do proljeća.
Na golomrazici ili pod snijegom ostaju pampas trava, bršljani, atlantski cedar, juke, lavanda, rožac, čuvarkuće...Postanu još ljepši jer su toliko hrabri i otporni.
Mnoge cvjetove osušim pa me preko zime podsjećaju na ljeto. Za Božić glavne “zvijezde” su božićna jelka i pšenica, božićna zvijezda i amarilisi.
Početkom siječnja počinjem planirati što ću sijati, presaditi, razmnožiti, kome što pokloniti... Prelistavam knjige i časopise o cvijeću, gledam TV emisije o bilju.

ImageKAKO I KOLIKO RADIM
U vrtu radim od proljeća do jeseni, 2-3 dana tjedno po nekoliko sati. Najdraža mi je jutarnja šetnja “inspekcija” - da vidim nove cvjetove, plodove ili što je ostalo od noćne “gozbe” puževa.
Travu kosim jednom mjesečno jer u njoj raste dosta djeteline koja mi je odlična za kompost kojeg sama radim. A volim naći i srećonošu s 4 lista.
U jesen drveće i grmove prihranjujem kompostom, a u proljeće, kad se topi snijeg, “posolim” ih Florinom 7. Redovito orezujem, okopavam, pljevim, malčiram i zaljevam po potrebi.Biljke u posudama zaljevam odstajalom vodom u koju svakih 14 dana dodam tekuće gnojivo sa 25% guana.
U vrtu žive i puževi, pčele, ose, bumbari, kosevi, vrapci i jedan krt. I za njih i za mene svega ima dovoljno.
Svim svojim biljkama znam latinske nazive, način uzgoja i kako ih njegovati. Jedino crnom “grožđu” iz Žminja, trajnici roza cvjetova koji postanu crni grozdovi, visine 50-70 cm neznam ime. Uzgojila sam je iz sjemena i nazvala je “grožđica”

ImageŠTO POSEBNO VOLIM
Ponosim se što sam iz sjemenke (dar gđe. prof. Jasujo Devidé) uzgojila sada već 3 m visoko stablo ginko bilobe, što sam iz sadnice od pola metra (dar g.dr.sci. Mile Šikića) uzgojila stablo očenašice visoko već pet metara , albiciju poincijanu (s Havaja), smokvu, punicu, dature (iz Meksika), artičoke, rabarbaru... Moj zet, japanski diplomat, posebno je ponosan na moju ljubav prema japanskim biljkama - ginku, trešnji, jap. javoru, irisima i ružama, bijelih i crvenih cvjetova poput boja na zastavi Japana i Hrvatske koje simbolički krase ulaz u moj dom i svima žele srdačnu dobrodošlicu.
No, moje ljubimice su dature (brugmansie). Vidjela sam ih prije 35 godina u parku Oceanografskog muzeja u Monte Carlu i u parkovima u Beču, odmah me osvojila njihova ljepota. Uzgajam nekoliko boja i vrsta, u posudama i u vrtu. Imam o njima dosta podataka za uspješan uzgoj, a prijateljima
sam već poklonila mnoge reznice. Iako u Meksiku raste kao pustinjska biljka, kod nas voli mnogo vode i prihranjivanja, osobito u vrijeme cvatnje. No, ljepota i rijetkost ovih “anđeoskih truba” nagradi sav trud oko njih. Međutim, niti uz mnogo volje i truda ne uspijevam uzgojiti pupavicu i afričku ljubicu. Ali “ne daj Bože većeg zla”.

ImageEPILOG
Kad bih danas birala zvanje, bila bi to sigurno hortikultura na Agronomiji. Jednom sam godišnji odmor “potrošila” na školu aranžiranja cvijeća kod ing. M. Topić u Otvorenom sveučilištu i dobila diplomu aranžera. Kažu da je vrt “hrana za dušu” i sreća za cijeli život.Za kraj poklanjam vam svoje stihove:
“Latice ruža rasute posteljom,
miris lavande nad uzglavljem,
misli i želje putuju maštom -
možda ćeš jednom gledati - srcem!”

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage


Nema komentara:

Objavi komentar