petak, 27. ožujka 2009.

Uređenje vrta


Uređenje vrta i okućnice svakoga tko posjeduje vrt i okućnicu veseli. Sam boravak na otvorenom, a opet u svojem u čovijeku budi želju i volju za uređenjem tog prostora. Nebrojeno puno je privatnih oaza mira, koje su skrivene od očiju susjeda i znatiželjnih pogleda prolaznika. Onaj tko ima svoj komad sunca ili hlada u svojem dvorištu svakako će htjeti urediti vrt i okućnicu da je čim ugodnije boraviti u tome prostoru. Kako i čime urediti vrt individualna je stvar i svatko ima različit ukus i želju šta i kako bi napravio prilikom uređenja vrta.

Istražite koje su biljke najpogodnije za vaše klimatsko podneblje, koje biljke uspijevaju u hladu, a koje na suncu. razmislite želite li kakvo drvo koje će raditi hlad (cijelo vrijeme nešto će padati s tog drva, a u jesen ćete imati lišča:)razmislite i o dijelu u kojem bi možda mogla bit smještena kakva fontana ili malo jezerce ili neka vodena figura - skulptura. Vodeni efekt vašem će vrtu dati dozu svježine i u najtoplijim danima u godini.


Kada razmotrite o svim detaljima u vrtu i kad saznate što biste htjeli možete se baciti na papir. Ukoliko niste profesionalac i ne možete nacrtati sliku kao što je s lijeve strane ekrana ne brinite se i ne očajavajte ne možemo ni mi. Pokušajte nacrtati barem tlocrt vrta tek toliko da vidite gdje će, šta će i kako će biti smješteno. Bolje je da izvidite na papiru i pokušate predvidjeti situaciju nego da se primite posla napravite većinu i na kraju shvatite da to drvo tu nemože biti :) Slika tlocrta vrta i plan uređenja vrta ne mora biti razrađen do zadnjeg detalja. Dovoljno će biti da odredite glavne smjernice i način uređenja vrta te da na osnovi toga krenete nabavljati potrebne stvari za vrt i uređenje vrta.

1 komentar:

  1. Upravo se bavim uređenjem terase, postavljamo ograde, žardinjere s cvijećem i sitne ukrase koje ću izraditi sama. Pločice smo postavili na početku i baš sam zadovoljna, mislim da će izgledati super!

    OdgovoriIzbriši