petak, 27. ožujka 2009.

Nagrada stiže u proljeće


Doskočite klimatskim iznenađenjima
Sa svim obvezama, radnim i školskim, dolaze i one vrtne. Nema više lješkarenja u sjeni stabala ili uz obalu mora. Vrijeme je za aktivnosti u vrtu. I dok se priroda još potpuno ne uspava, imamo još nešto više od dva mjeseca za intenzivne radove nakon kojih će uslijediti zimski spokoj.
Sadnja prije niskih temperatura
Da bismo imali bogatu cvatnju lukovica u proljeće, moramo ih posaditi prije niskih zimskih temperatura u nesmrznuto tlo, da bi akumulirale dovoljan broj dana s niskim temperaturama, što će im omogućiti bogatiju cvatnju, a na taj će se način stimulirati razvoj korijena. Što je klima hladnija, lukovice se ranije sade. Za naše podneblje sadnju je dovoljno obaviti tijekom listopada ili čak studenog.
Ne pretjerujte s jakim bojama
Odaberite vrste i sorte koje vam se najviše dopadaju. Birajte boje koje će najbolje istaknuti vašu osobnost ili trenutno stanje. Ipak ne pretjerujte s jakim bojama, znaju izgledati dramatično i prenapadno. Nemojte pretjerivati ni s bijelom jer, iako je neutralna, može dati dojam sterilnosti i anemičnosti. Ako ne znate kako se koja vrsta ponaša, počnite s manjim količinama pa je dogodine posadite u većem broju.
Omiljeni tulipani
Tulipani spadaju u porodicu ljiljana. Zbog brojnih oblika i varijeteta, kao i bogatstva boja, tulipan je od davnina omiljena vrsta. Postoje sorte s malim i velikim cvjetovima, jednostavnim i duplim, cjelovitim ili nazubljenim laticama. Široka paleta boja od bijele, zelenkastobijele, žute, ružičaste do tamnocrvene i crne, dodatno im daje na vrijednosti. Osim jednobojnih, sve su češći kultivari s dvobojnim laticama. Pri uzgoju tulipana izuzetno treba paziti na odgovarajuću drenažu jer se lukovice ne mogu adekvatno zakorijeniti pa mogu čak istrunuti tijekom zime. Ako je moguće, preporuča se saditi tulipane na isto mjesto iz godine u godinu.

Nema komentara:

Objavi komentar