petak, 27. ožujka 2009.

Kako se na prirodan i neškodljiv način riješiti štetnika u vrtu?

Od prirode k prirodi
Moramo znati da uništavanjem štetnih kukaca u vrtu uništavamo i one korisne, poput bubamara, pauka, grinja, koji uvelike doprinose stvaranju prirodne ravnoteže. Oni se, naime, hrane štetnim kukcima. Stoga, ukoliko se ravnoteža i poremeti, preporučam primjenu prirodnih sredstava zaštite
U zadnje se vrijeme i previše često koriste termini prirodno, ekološko, zdravo, organsko, a da se pritom ne obraća previše pažnje na to što pojedini podrazumijeva. Iako se koriste kao istoznačnice, nemaju identično značenje. Stoga treba biti oprezan u terminologiji. Vrtlari stoje čvrsto na zemlji i osnovno sredstvo za rad im je zemlja, pa odabir pojedinih riječi određuje karakter i smisao proizvodnje. Ne znači da je sve prirodno zdravo, i obrnuto. Treba uvijek imati na umu krajnji cilj i u skladu s prirodom na optimalan način koristiti pojedine preparate i način uzgoja.

Pivom protiv puževa =)
Česti štetnici u vrtu su puževi. Ponekad je borba protiv njih zaista naporna i bezuspješna. Najosjetljivije su netom presađene biljke jer su već oslabljene samim činom presađivanja. Puževi su u stanju napraviti veliku štetu ukoliko se na vrijeme ne pripremimo na borbu protiv tih sporih, ali upornih štetnika. Budući da im je prirodno stanište bilo koje vlažno i hladno mjesto, rado se skrivaju pod kamenjem ili pod drugim ostavljenim zamkama u vrtu. Tijekom dana otkrijte im sklonište i zatečene puževe golaće sakupite i uništite prelijevanjem vrele vode. Poznato je da su puževi pravi pivoljupci. Stoga su zamke od piva idealne za borbu protiv ovih slinavih gostiju vrta. Male posudice ukopamo do jedne trećine u zemlju. U čašice ulijemo pivo i čekamo da puževi osjete njegov miris. Privučeni, dolaze i utapaju se u postavljenim posudama. S obzirom na to da se hrane noću, tada ih možemo sakupljati uz pomoć lampe. Tlo oko gredica možemo posuti pepelom ili kamenim brašnom koje će onemogućiti da puževi dođu do biljke. Samo upornost i vjerovanje u prirodu dat će rezultate, a vi ćete biti zadovoljni što u vašem vrtu vladaju ekološki uvjeti i prirodna ravnoteža.
Ovu su samo neki od savjeta kako se iz prirode i s prirodom možemo boriti protiv štetnika. Zasigurno svatko od nas ima neka slična iskustva. Razmjenjujmo ih da bismo olakšali borbu protiv malih, ali opasnih posjetitelja vrta i posljedično uživali u skladnom kutku prirode. Istraživanje i redovita te uporna primjena jedini su način da proširimo paletu čarobnih napitaka, a sve u svrhu zdravijeg i ljepšeg okoliša.

Izbjegavati kemijska sredstva
Ukoliko u našem vrtu vlada kakva-takva ravnoteža, onda će taj vrt nastanjivati mnoge manje ili više korisne i (ili) štetne životinje. Dokle god harmonija postoji, vrt nije u opasnosti. Problem nastupa onog trenutka kada vrt ispadne iz ravnoteže, odnosno kada jedni kukci prevladavaju u odnosu na ostale. Tada se možemo naći u situaciji da pribjegnemo drugim metodama zaštite umjesto da se pouzdamo u prirodu i sposobnost biljke da reagira na svoj način. Korištenjem kemijskih sredstava prekidamo prirodni lanac i uplićemo se u zakone prirode. Pritom biljci šaljemo poruku da se ne mora boriti sama, već ćemo mi to učiniti za nju. Nakon nekog vremena ona se zaista prestaje boriti, a mi smo prisiljeni koristiti kemijske preparate ukoliko želimo bilo kakav urod ili prihvatljiv izgled biljaka. Moramo znati da uništavanjem štetnih kukaca u vrtu uništavamo i one korisne, poput bubamara, pauka, grinja, koji uvelike doprinose stvaranju prirodne ravnoteže. Oni se, naime, hrane štetnim kukcima. Stoga, ukoliko se ravnoteža i poremeti, preporučam primjenu prirodnih sredstava zaštite. Oni možda u potpunosti neće eliminirati štetnike, ali nam to i nije cilj. I oni su dio prirodne ravnoteže, stoga ih je dovoljno samo svesti na prihvatljivu mjeru da bismo ih mogli kontrolirati.
Osnova za zdravu biljku je zdravo tlo i to nikada nesmijemo zaboraviti!!!

Nema komentara:

Objavi komentar