petak, 27. ožujka 2009.

Vrt ne spava zimski san


Najprije rezidba
Da bi to zaista tako i bilo, ne smijemo se, poput nekih pripadnika životinjskog carstva, prepustiti potpunom zimskom snu prije no što smo obavili sve poslove bez kojih naš vrt ne bi bio raskošan kao prije. Pa krenimo redom.
U ovo doba godine listopadne živice naprosto vape za rezidbom. Sada kada su bez lišća, možemo bolje promotriti njihov izgled i oblikovati ih sa svih strana. Uklonite sve stare i oštećene grane, a pustite mlade izbojke. Ukoliko je vaša živica stara i već pomalo neugledna, sada je pravo vrijeme da je pomladite drastičnim rezom. Rezanjem jedne trećine visine stimulirat ćete rast baznih grana, što će pridonijeti ljepšem izgledu jer će se živica zgusnuti. Zimzelene živice nemojte orezivati tijekom zime, za to ćete imati vremena u proljetnim mjesecima.
Cvatuće grmove također orezujemo nakon cvatnje ili u proljeće. Za ovakve radove vodimo računa da je temperatura zraka iznad 0 stupnjeva Celzija da ne bi došlo do smrzavanja na površini rane. Biljke koje su osjetljive na hladnoću zaštitite omatanjem u zaštitnu agril-foliju, ili sl., koju možete naći u bilo kojoj agrariji ili vrtnom centru.

Ne omatajte cvijeće najlonom
Omatanje najlonom neće dati dobre rezultate jer je on nepropustan za zrak i vodu, što može imati štetnih posljedica za biljku. Otpalim lišćem skupljenim na hrpu možete pokriti vrat korijena svih biljaka i dodatno ih zaštititi od hladnoće. Hranjiva bogata kalijem bila su dobar izbor za gnojidbu tijekom jesenskih mjeseci jer adekvatno pripremaju biljku za zimu.
Sada je upravo idealno vrijeme za orezivanje stabala. Budući da je zimsko doba vrijeme kada često pušu jaki vjetrovi koji za posljedicu imaju odlamanje slabijih grana ili čak izvaljivanje cijelih stabala, pridajte maksimalnu pažnju njihovom pravovremenom uklanjanju. Time ćete smanjiti neželjene posljedice, ali i dobiti zdravije i ljepše stablo.
Ukoliko dosad niste skupili otpalo lišće, sada je pravi trenutak za to. Skupljeno lišće odložite na kompostnu hrpu pa ćete u proljeće imati kvalitetno organsko gnojivo za prihranu vaših ljubimaca. Vodite samo računa da otpalo lišće nije bilo bolesno, tj. zaraženo nekom od gljivičnih ili bakterijskih uzročnika, jer mu u tom slučaju nije mjesto na kompostnoj hrpi.

Ruže nagrnite zemljom i prekrite lišćem
Ruže u vrtu uvijek su pravi izazov i poslastica za sve ljubitelje cvijeća. Da biste dogodine ponovo uživali u njihovom raskošnom mirisu i cvatu, nagrnite ih zemljom i prekrite lišćem. Porežite suhe, stare i oštećene grane, a ostavite zdrave i mlade.
Ako u vrtu imate grmove koji cvjetaju u rano proljeće (kao npr. forzicija, japanska dunja, zimovac) ili stabla voćaka (badem, šljiva, trešnja), odrežite nekoliko grana početkom prosinca i stavite ih u vazu s vodom. Procvjetat će taman oko Božića i unijeti dah proljeća u vaš dom.
Vrtno jezero mirovat će tijekom zimskih mjeseci, ali morate priskrbiti odgovarajuću njegu biljkama i životinjama koje borave u njemu. Ribice iz jezerca izvadite i unesite u kućni akvarij. Time ćete ih zaštititi od eventualnog smrzavanja cijelog jezerca tijekom zime. Sve bilje iz jezerca izvadite i presadite u duboke posude s vodom i odložite na tamno mjesto, najbolje u podrum. Tako će vaši lopoči, šaševi i ostalo bilje sigurno dočekati proljeće. Ako je jezerce dovoljno duboko da ne prijeti smrzavanje, ne morate se opterećivati ovim radovima.

Ne zaboravite kućice za ptice
Kućicu za ptice i ostala skrovišta za male životinje popravite i redovito opskrbljujte hranom. Ptice su vrlo korisni stanovnici vrta, pa kada se jednom nauče dolaziti vama u goste, bit će vjerni čuvari bilja od štetnika. Osim toga uveseljavat će vas svojim pjevom i razigranim skakutanjem kroz cijelu godinu. Dajte im dovoljno sjemenki i mrvice kruha i bit će tu kada ih budete trebali.
Pospremite sav alat koji koristite u vrtu. Nećete ga koristiti duže vrijeme pa je sada trenutak da ga očistite i uredno složite u prostor namijenjen za tu svrhu. Sve razbijene drške od alata zamijenite, naoštrite motike, sjekire, pile. Ako u vrtu imate sustav za automatsko zalijevanje, ispustite vodu iz cijevi, a sve slavine i vodovodne priključke zatvorite i zaštitite od niskih temperatura. Crijevo za zalijevanje također spremite jer vam do proljeća neće trebati. Kosilicu, kopačicu, frezu i ostali motorni alat očistite i obrišite uljanom krpom. Budući da ih nećete trebati preko zime, ispraznite gorivo iz spremnika i promijenite ulje.
Sve kućno cvijeće redovito zalijevajte, ali ne preobilno budući da je za zimskih mjeseci smanjena aktivnost bilja. Prihranjivanje bilja hranjivima smanjite na najmanju moguću mjeru ili ga potpuno izostavite. Ako nabavljate sobno bilje za zimskog vremena, vodite računa da ne bude prevelika temperaturna razlika između prostora u kojem je biljka do tada boravila i novog mjesta koje ste joj namijenili. Naime, najčešći uzrok propadanja bilja u zimskim mjesecima je ili neadekvatno zalijevanje, tj. preobilno, ili nagle i česte promjene temperature.
Budete li svome vrtu, kao i kućnim biljkama, posvećivali dovoljno pažnje u ovim zimskim mjesecima, vratit će vam to istom mjerom već krajem siječnja i početkom veljače. Tada, naime, počinju cvjetati rane lukovice šafrana. Nakon toga pojavit će se visibabe, ljubičice i narcisi.
Iskoristite ovo zimsko vrijeme za skupljanje znanja i literature o biljnim vrstama o kojima ne znate baš previše ili o stvarima koje vas zanimaju, a niste imali vremena posvetit im se. Razmjenjujte iskustva s prijateljima i stručnjacima jer će vrlo brzo doći vrijeme kada ćete vaše znanje moći primijeniti. Uključite se u nekakvu radionicu, posjećujte tematska predavanja, kojih ima napretek. A kada dođe proljeće, spremno i uspješno ćete se uloviti u koštac sa svim dotadašnjim nepoznanicama. Glas Istre

Nema komentara:

Objavi komentar