petak, 27. ožujka 2009.

Voda u našem vrtu (opuštajuće)

ImageZakrivljeno izvedeni i terasasto postavljeni rubovi fontane skulpturalni su okvir životnom vrelu koje se nalazi u njegovom središtu i prema feng shuiu unosi svježu chi energiju u ovaj vrt. Oko fontane posađene su ukrasne trave crvenolisni šaš i zelena vlasulja, biljke jednostavnih i čistih linija. Posebni dodatak su mirisne biljke sitnog, ornamentalnog, mirisnog lišća patuljasta santolina i francuska lavanda (L. stoechas). Fontanu okružuje nasuto drobljeno kamenje na čijim rubnim dijelovima je posađeno nisko jastučasto bilje pogodno za sadnju u kamenjare. Posebni element ovoga vrtu su metalne skulpture obojene u crveno kao i listovi niskih crvenih grmova što uz vodu prema feng shuiu dodaje i element vatre.

ImageVoda predstavlja element koji će svaki vrt učiniti vrlo privlačnim. Ona u različitim oblicima daje zelenim površinama poseban životni izraz. Mogućnosti izbora su vrlo velike. Sve naravno ovisi o veličini i arhitekturi vrta i kuće. O tome ovisi hoćemo li u vrt postaviti starinsku fontanu, vrtno jezerce, manje ili veće preljevne stijene, kaskade, preljevne zidove ili potočiće. I na našem tržištu već postoji više proizvođača koji nude uslugu dizajniranja, izvedbe i postavljanja vodenih elemenata u vrtove.

ImageNajčešće su to elementi izrađeni od kombinacije umjetnih materijala zbog čvrstoće i prirodnog kamena zbog dekoracije i prirodnog izgleda. U ponudi su također i dodatni elementi kao što su podvodna rasvjeta, potopne pumpe koje služe za cirkulaciju vode unutar vodenih elemenata, kao i mlaznice za izvođenje vodoskoka. Ako je teren vašeg vrta ravan, tada je na njemu najjednostavnije postaviti malo vrtno jezerce izvedeno od gotovih kupovnih elemenata (što je puno brže i jednostavnije), a ako imate smisla, volje i vremena, možete ga napraviti i sami uz pomoć plastične folije kojom ćete prekriti dno iskopanog jezerca.

Image Na prvoj slici lijevo gore vidite upravo jedno takvo jezerce na čijim rubovima se nalazi krupno kamenje koje služi kao ukras, ali i za učvršćenje rubova folije koja prekriva dno jezerca. Na slici desno nalazi se jedno pravokutno betonirano jezerce u kojem je posađeno vodeno bilje, a kao ukrasni element dodana je stara metalna pumpa iz koje lagano curi mlaz vode pokretan potopnom pumpom smještenom na dnu jezerca. Kao što površina vode koja miruje ima svoju posebnu draž i ljepotu, tako i voda koja žubori kao vodoskok ili se prelijeva preko kaskada, osim energije kretanja, unosi u okoliš vrta još i poseban zvukovni ugođaj koji može djelovati vrlo smirujuće.

Image Naravno, kaskadne vodene elemente lakše je izvesti na terenu koji ima barem maleni nagib, ali uz posebne gotove građevne elemente i na ravnom terenu se može napraviti kaskadni vodni element. Za manje vrtove pogodnije su vrtne fontane s malim vodoskocima iz kojih žubori voda i prelijeva se preko njenih rubova. U tu svrhu može poslužiti i poveći kamen s probušenom sredinom postavljen na rešetku bazena u kojem se nalazi voda i potopna vodena pumpa koja će tjerati vodu kroz cijev provučenu kroz otvor u kamenu. Na slici dolje desno vidite postavljenu skupinu takvog kamenja s vrlo efektnim mlazovima vode koji žubore iz njih. U cijeloj priči vrlo važan element svakako su i biljke koje okružuju vodene elemente vrta. Poželjno je da to budu biljke koje i u prirodi rastu u vodi ili uz nju, a dodati im možemo svake godine jednogodišnje biljke koje će svojim cvjetovima unijeti ljepotu i raznolikost u vodeno okruženje. Posebni dodaci kao što su skulpture postavljene uz jezerca uvijek moraju biti brižno odabrani i pažljivo ukomponirani kako bi postali sastavni element vrtnog jezerca ili fontane i svojim izgledom i veličinom ne bi narušavali cjelokupni dojam. Na slici dolje lijevo drvena klupa i drvena pergola iznad nje, lijepo se uklapaju u ovaj istočnjački vrt s malenim vrtnim jezercem iz kojeg raste vodeno bilje.

ImageImage

Nema komentara:

Objavi komentar