petak, 27. ožujka 2009.

Kako urediti "predvrt" ?

Predvrt je otvoren prostor između vaše kuće i ulice. Najčešće ima samo ukrasnu namjenu, u njemu se ne boravi niti se uzgaja bilje za prehranu. Sam po sebi svakako je posebnost jer mu je primarna dužnost pružiti vam ugodan put do kuće. Atraktivan predvrt značajno će unaprijediti dojam vaše kuće i susjedstva. Po svojoj prirodi predvrt je izložen neprestanim pogledima stranaca i prolaznika te posjetitelja vašega doma. Ako imate stražnji vrt, vrlo je malo vjerojatno da ćete boraviti u predvrtu i posvećivati mu osobitu pažnju. To znači da predvrt mora uvijek izgledati dobro, čak i ako u njega ne možete uložiti mnogo truda - stoga pri uređenju razmišljajte o jednostavnom održavanju. Predvrt je potpuno odvojena cjelina od ostatka vašeg vrta pa ga možete osmisliti neovisno o ideji koju ste planirali za dio vrta koji se nalazi iza kuće.

Image

Staze
Staze trebaju što kraćim putem spajati ulazna vrata u kuću s ulaznim vratima u vrt i kolnim prilazom. Ispred ulaznih vrata u kuću predvidite nešto veću popločanu površinu za eventualno zadržavanje ispred vrata. Po mogućnosti izbjegavajte kretanje staze uz sam zid kuće ili ispod prozora. Staza ne bi smjela biti uža od 1,5 m. Pazite da staze ne zatrpavate mnogobrojnim raslinjem koje će ih zamračiti i zasjeniti, a to se osobito odnosi na sjeverno orijentirane ulaze. Bolje je da su otvorene, izložene pogledu i ‘gostoljubive’.

Parkiranje i kolni prilaz
Često se događa da u predvrtu dominira asfaltirani kolni prilaz do garaže ili parkirnog mjesta. No pažljivim planiranjem moguće je i te površine pretvoriti u pozitivne strukture koje će pridonijeti atraktivnosti predvrta. Prvenstveno veza ceste i garaže, odnosno parkirnog mjesta treba biti što kraća. Ako ste u prilici, osigurajte mali parking i za posjetioce. Širina kolnoga prilaza trebala bi iznositi 3 m. Izbjegavajte asfalt i beton, dovoljno je postaviti niz kamenih ili betonskih ploča nešto širih od širine automobilskih guma. Ploče postavite na razmaku od 10 cm, a površine između zasadite travom. Još je jednostavnije ako postavite betonske raster-elemente. Praktičan i atraktivan element za kolni prilaz svakako je i šljunak. I kolni i pješački prilaz trebaju biti dobro osvijetljeni i danju i noću.

Privatnost
Koliko privatnosti želite u predvrtu, isključivo ovisi o vama. On se često smatra polujavnim prostorom čiji bi izgled trebao biti otvoren prema ulici. Većina ljudi ne želi izlagati izgled svog (pred)vrta očima stranaca. Tamo gdje nije moguće podići ogradu ili zid, zimzeleno drveće ili grmlje bit će dostatna zamjena i umanjit će osjećaj izloženosti prema ulici.

Biljni materijal
Kako ćete zasaditi predvrt, najviše ovisi o izgledu vaše kuće i veličini predvrta. Grmlje i drveće ujedinjuje kuću sa svojim prirodnim okruženjem omekšavajući njezine vertikalne linije i uklapajući je u svoje prirodno okruženje. Ulazna vrata središnja su točka u vašem predvrtu, stoga će u tom dijelu odgovarati niske biljke sa svake strane vrata. Visoke biljke adekvatne su za sadnju uz bočne dijelove predvrta i kuteve zgrade jer će kanalizirati pogled prema ulaznim vratima i biljkama oko njih. Zgrade koje su previsoke činit će se nižima ako najviše biljke postavite uz njihove kuteve. Drveće stvara okvir oko kuće, naglašavajući je pritom kao najzanimljiviji element posjeda. Zasadite drveće koje doseže visinu približnu visini kuće, u protivnom niske kuće mogu djelovati patuljasto a one visoke još višima. Grmlje i pokrivači tla uza zidove kuće stvaraju postupan prijelaz između kuće i tla. Grmlje uz prednji zid prividno smanjuje visinu kuće. Koristite nekoliko vrsta grmlja različitih veličina, formi i tekstura. Pazite da grmlje svojom visinom ne dominira nad kućom. Cvijeće grupirajte kombinirajući jednu ili dvije boje po skupini jer ćete tako postići najjači vizualni efekt. Otvoreni travnjak oko kuće može djelovati impresivno ako ga ne zakrčite pojedinačnim grmovima, cvjetnicama i vrtnim ukrasima. Za prostran i uredan dojam vašeg predvrta dobro je da se pri odabiru biljnog materijala suzdržite u broju vrsta i biljaka, zasadite ih u grupacije jer će inače djelovati izgubljeno i “lebdeće”.

Image

1. Prunus laurocerasus – lovorvišnja
2. Taxus baccata – tisa
3. Cotoneaster dammeri – dunjarica
4. Hypericum calycinum – pljuskavica
5. Bergenia – bergenija
6. Alyssum saxatile – kamenita trava
7. Santolina – santolina
8. Hydrangea macrophylla – hortenzija
9. Stachys bizantina – zečje uši
10. Buxus sempervirens – šimšit
11. Hosta sieboldiana – bogiša
12. Eleagnus pungens – dafina
13. Euonymus fortunei – kurika
14. Paeonia – božur
15. Magnolia stellata – zvjezdasta magnolija
16. Rhus typhina – ruj
17. Prunus cerasifera “Atropurpurea” – ukrasna šljiva


Nema komentara:

Objavi komentar