petak, 27. ožujka 2009.

Oblikovanje i obrezivanje voćaka

Obrezivanje voćaka vrlo je složen i odgovoran posao, koji se još ne obavlja dovoljno pravilno. Nestručnim rezom može se izazvati više štete nego koristi.

Za pravilno obavljanje reza potrebno je puno stručnog znanja i iskustva. Posebno treba poznavati morfologiju rodnih i nerodnih pupova i izbojaka. Zatim, treba upoznati osnovne principe fiziologije rasta rodnih i nerodnih oblika izbojaka.

Obrezivanje se ne može dobro naučiti isključivo iz knjige, već se najbolje savladava samim zahvatima i praćenjem odraza pojedinih zahvata na voćki. Voćarstvo najbolje možete svladati u voćnjaku, što u prenesenom smislu znači da je voćnjak najbolja knjiga o voćarstvu. Kao prvo treba znati da je svaka voćka pisac svoje biografije i da se na njoj mogu očitati sve povoljne i nepovoljne promjene kroz koje je prošla.

Prvo treba izabrati kvalitetni alat. Pođite u prodavnicu za poljoprivredne potrepštine i izaberite voćarsku rasklopnu pilu, jednu veću i jednu manju, makaze za lozu s jednom oštricom, makaze sa dvije oštrice za maslinu, agrume, breskvu…. Ako imate voćnjak veći od pola hektara, isplati se kupiti kompresor i pneumatske makaze. Nemojte zaboraviti kupiti i sintetičku pastu za zamazivanje rana.

Nadzemni dio voćke se sastoji od skeleta, rodnih grančica i lišća. Skelet voćke je sastav vertikalnih, nagnutih i horizontalnih nosivih grana. Skeletne grane nose na sebi težinu roda, rodnih grančica, lišća, ali i udare vjetra. Ako skelet nije pravilno formiran, voćka se pod tim teretom često lomi, zbog čega stradaju njeni dijelovi, ili pak cijelo stablo.

Najslabije tačke krošnje su mjesta gdje se skeletne grane odvajaju od debla, ili gdje se sekundarne grane skeleta odvajaju od primarnih. Čvrstoća tih spojeva zavisi od ugla koji skeletna grana zatvara sa deblom, ili sekundarna grana s primarnom.

Što je ugao otvoreniji, to je veza čvršća. Da bi se izbjegle nepoželjne posljedice, moraju se još u prvoj godini nakon sadnje izabrati mladice s otvorenim uglom grananja, od kojih će se formirati osnovne skeletne grane buduće krošnje. Nakon sadnje voćka se prikrati na visini 50-60 cm od tla. Ispod reza pojavljuju se nove mladice.

Ako je njihov broj velik, onda je izbor budućih skeletnih grana lak. U slučajevima kada je broj novih mladica ograničen, onda se moraju preduzeti posebne mjere za ispravljanje tih uglova dok su još mladice zeljaste. To se postiže postavljanjem potpora od trstike i podvezivanjem mladica, čim one porastu 15-12 cm.

Nema komentara:

Objavi komentar